5 manieren om jouw boek uit te geven


 

Je hebt je boek verbeterd? Voor alle tips rond het verbeteren van jouw boek: klik hier

Dan is het nu tijd om het op de markt te brengen!

Dit is het moment om door te bijten want automatisch word je overvallen door gedachten als: “Alleen goede schrijvers worden gepubliceerd! Ik kan het niet! Ik word toch nooit gekozen! Mijn tekst is niet goed genoeg!”

Zet die laatste stap en laat een ander beslissen. Maar als je de laatste stap niet zet, zal je het nooit weten.

Schrijven is het makkelijkste deel. Het is niet de uitgever die jouw succesvol zal maken. De auteur, jij, moet het werk doen om er een bestseller van te maken! De marketing van een boek kost geld en dat doen uitgevers alleen voor bestsellers. Een uitgever doet maar 1 of 2 press releases. Ze brengen het boek enkel in de winkel, jij moet het er uit zien te krijgen!

En vergeet niet… Een boek maakt je niet rijk. Alles er rond maakt je rijk. Een dvd van een workshop, een workshop, opleiding, seminarie, presentatie,…

Schrijf je boek nooit alleen voor het geld!

 

Dit zijn dé 5 publicatie methodes:

 

1)      Traditionele manier

Zorg voor aanbevelingen van schrijvers in jouw domein. Om je expertpositie uit te bouwen is uitgeven op de traditionele manier de beste manier voor jouw eerste boek. Neem een uitgever die in jouw domein van expertise ligt. Zoek er één die over jouw onderwerp publiceert. Hij kent de weg.

De uitgever heeft alle rechten op jouw boek en jij krijgt een percentage royalties per verkocht boek. Je bent nooit helemaal vrij als je het op deze manier doet maar als je een uitgever vindt kost het jou niks. De uitgever brengt jouw boek naar de boekenwinkel maar jij zal het er uit moeten zien te krijgen.

Tot slot nog dit.. Kies een uitgever waar jij je goed bij voelt! Een ‘winning team’ bereikt zoveel meer!

 

2)      Zelf uitgeven

Als je jouw boek zelf uitgeeft moet je alles zelf doen. Je moet een professionele editor zoeken om je boek te laten verbeteren en dat kost al gauw 1000-2000€.

Je betaalt  maar 3 à 4 euro per boek maar je moet wel een minimaal aantal boeken laten drukken (ca. 1000) en die ook stockeren.

Ook de layout moet je laten maken door een grafisch ontwerper.

Je moet zelf een verdeler (vb: Central Book House/Nederland) zoeken die jouw boek in de boekenwinkels brengt met als nadeel dat jij jouw boeken moet terugnemen als ze niet verkopen.

Je moet al gauw 5.000 tot 10.000€ neertellen als je het op deze manier doet. Belangrijkste voordeel is wel dat je alle vrijheid hebt. Je kan zelfs een link naar je website vermelden. Dat zal een uitgever zelden of nooit toelaten.

 

3)      Print on demand (POD)

Als je jouw boek uitgeeft via POD heb je enkel een .pdf nodig. Jouw boek wordt geprint als er één besteld wordt (via bol.com of amazon). Jouw koper betaalt en het wordt door hen opgestuurd. Een extern bedrijf drukt de boeken voor jou.

De kost per boek bedraagt 7 à 9 euro. Je kan de boeken ook zelf kopen en zelf voor de verzending zorgen. Op deze manier verdien je zeker 3 à 4 keer meer dan bij de traditionele manier van uitgeven.

Je hebt totale vrijheid en hoeft geen honderden boeken te stockeren.

 

4)      Mid-Tier publishing

Deze manier van uitgeven ligt tussen de traditionele manier en POD in. Je hebt zelf veel vrijheid. Zij bekijken het boek en geven jou een contract. Ze doen de layout, het verbeterwerk en drukken het via POD.

Hou er rekening mee dat je zelf wel een deel moet investeren. Dat kan gaan van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s afhankelijk van jouw contract.

Ze hebben geen exclusiviteit zoals een traditionele uitgever. Jij bepaalt nog altijd zelf waar en wanneer je verkoopt.

Als zij voor jou verkopen krijg je gewoon royalties. Jouw boek verschijnt in online catalogussen maar niet in shops. Het zijn professionals en deze manier van uitgeven is ideaal voor nieuwe auteurs.

Je hebt zelf copyright. Grote voordeel is dat via Mid-Tier, jouw boek veel sneller beschikbaar is. Op de traditionele manier moet je algauw vier maanden wachten.

 

5)      Digitale uitgave (E-book)

Je schrijft een tekst in een .pdf file en verkoopt het digitaal in de vorm van een E-book.

Je hebt alle vrijheid en kan verwijzen naar andere boeken, teksten en websites.

Het kost je niks om te publiceren. E-books zijn de toekomst. Ook kan je veel meer vragen voor een E-book. De prijs van geprinte boeken ligt min of meer vast. Veel meer dan 20 à 25 euro kan je niet vragen.

Een E-book geeft je weinig geloofwaardigheid maar het brengt wel geld in het laatje. Het is een ideale manier om jouw product te verkopen via jouw website. Als het jouw doel is om geld te verdienen dan moet je aan de slag met digitaal uitgeven!

Zorg wel altijd dat lezers jouw E-book kunnen printen. Ook is het niet erg dat ze het aan anderen kunnen geven. Je zet er links in naar andere producten en het is dan ook de ideale manier van publiciteit.

————————

Heb jij al een boek uitgegeven? Op welke manier heb jij jouw boek uitgegeven?
Of is het jouw eerste boek? Welke manier van uitgeven heeft jouw voorkeur?

Heb jij nog een tip bij het uitgeven van een boek? Ik hoor het graag in het reactieveld onderaan.

Stuur deze nieuwe SCHRIJFTIP door naar je:

      • Facebook-vrienden
      • Twitter-volgers
      • LinkedIn connecties
      • en bloglezers..

Schrijf je nu in voor de volgende schrijftips:

Volg mij op Twitter:

“Vind ons leuk op Facebook”: Passievoorschrijven

Hou vol ook als het moeilijk is!
Ine

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *